Lekker meedoen
met de rest

  Veel voorkomende voetklachten bij kinderen

  Kinderen kunnen tijdens hun ontwikkeling te maken krijgen met diverse soorten voetklachten. Deze voetklachten kunnen op hun beurt aangeboren zijn, maar ook verworven op een latere leeftijd. De meeste klachten kunnen doorgaans eenvoudig verholpen of beperkt worden.

  Veelvoorkomende voetklachten 

  Platvoet

  De platvoet komt veel voor bij kinderen en is te herkennen aan een doorgezakt gewelf van de voet en een naar binnen gekanteld hielbeen. Er zijn twee soorten platvoeten; soepele en stugge platvoeten. In het eerste geval corrigeert de platvoet zich wanneer deze onbelast is, in het tweede geval niet.
  Een soepele platvoet ontstaat vaak door soepelheid (laxiteit) van de banden van de voet. Hierdoor zakt de voet te gemakkelijk naar binnen. Op tweejarige leeftijd hebben de meeste kinderen soepele platvoeten. Bij kinderen in de leeftijd van 2 tot 5 jaar heeft dertig tot veertig procent soepele platvoeten en bij 5 tot 12 jaar nog tien procent.

  Bij een stugge platvoet is bijna altijd sprake van een aangeboren afwijking in de voet. Deze ontstaat door een benige overbrugging tussen de voetwortelbeentjes.

  Soms is goed schoenadvies voldoende bij platvoeten. Wanneer er  pijn- of vermoeidheidsklachten zijn of de standsafwijking van de voet erg groot is, kan gekozen worden voor een corrigerende steunzool.

  Holvoet

  Bij een holvoet, ook wel pes cavus genoemd, is sprake van een hol lengtegewelf en hoge wreef. Meestal is de holvoet het gevolg van een aangeboren, erfelijke aandoening. Soms ligt er een neurologische oorzaak aan ten grondslag. Dit kan het geval zijn als de holvoet in de loop van de tijd verergert.

  Een lichte holvoet kan verschillende klachten geven, zoals pijnklachten ter hoogte van het voetgewelf en klachten in de voorvoet. Deze klachten kunnen met steunzolen worden verholpen. Indien de standsafwijking dermate groot is dat een steunzool niet helpt, kan gekozen worden voor aangepast schoeisel of een operatie.

  Hallux valgus

  Een bekende teenafwijking is het scheefgroeien van de grote teen, ook wel hallux valgus genoemd. Deze standsafwijking is vaker aanwezig bij meisjes dan bij jongens. Een hallux valgus kan verschillende oorzaken hebben. Erfelijkheid in combinatie met een doorgezakte voet bijvoorbeeld, of door te smal of spits schoeisel. Klachten ontstaan vaak ter hoogte van het gewricht bij de grote teen, waar een knobbel ontstaat. Het dragen van schoenen die breed genoeg zijn en die geen stiknaden hebben ter hoogte van de knobbel is belangrijk, omdat zo de minste wrijving ontstaat. Soms kan een teenorthese worden gebruikt om de grote teen te corrigeren.

  Bunionette

  Ook bij de kleine teen kan een knobbel groeien. Dit wordt een bunionette genoemd. Soms is deze knobbel in combinatie met een doorgezakte voorvoet aanwezig. Dit betekent dat de voorvoet breder is geworden door het doorzakken van de voet. Hierdoor ontstaat extra wrijving ter hoogte van de knobbel. Bij een bunionette is goed schoenadvies van belang. Steunzolen kunnen hierop een goede aanvulling zijn.

  Overliggende tenen

  Bij veel kinderen hebben de voeten een afwijkende teenstand. Hierbij groeit de ene teen over de andere teen heen. Vaak is dit erfelijk bepaald en geeft het geen klachten. Toch kunnen door gebrek aan ruimte in de schoenen gemakkelijk drukplekken ontstaan. Met behulp van een teenorthese kan de teenstand gecorrigeerd worden. Wanneer dit niet werkt en pijnklachten aanwezig zijn, wordt een operatie uitgevoerd.

  Veel voorkomende pijnklachten

  Hielpijn

  Hielpijn ontstaat vaak na overbelasting door sporten, lopen of rennen. Door een afwijkende voetstand kan de achillespees overbelast raken, net als de grote pees onder de voet die aan het hielbeen hecht. Om deze klachten te verminderen is het dragen van sportschoeisel met een stevige hielkap belangrijk. Maar ook een steunzool kan helpen.

  Bij intensief sporten kan hielpijn ook worden veroorzaakt door gevoeligheid bij het sluiten van de groeischijf in de hiel, een afwijkende voetstand en onvoldoende demping onder de hiel. Deze diagnose wordt morbus sever genoemd. Bij de meeste kinderen verloopt het sluiten van de groeischijf probleemloos, maar soms levert dit toch pijnklachten op. Deze kunnen snel verminderen met een aangepast sportprogramma (stoppen bij pijn) en steunzolen die de voetstand optimaliseren en meer demping onder de hiel geven.

  Enkelpijn

  Enkelpijn ontstaat vaak door overbelasting als gevolg van een afwijkende voetstand en looppatroon. Hierdoor kunnen de enkelspieren en banden zich op een verkeerde manier aanspannen, waardoor deze overbelast raken. Voor kinderen met enkelklachten speelt goed schoeisel een belangrijke rol. Ook kan de afwijkende voetstand en het looppatroon met een steunzool beïnvloed worden, waardoor de belasting in de enkelspieren en banden afneemt.

  Pijn in de voetholte

  Er zijn een aantal mogelijke oorzaken voor pijn in de voetholte bij kinderen. Een daarvan is overbelasting van voetspieren en pezen. Maar ook verminderde doorbloeding van het botweefsel in de voetholte (Morbus Köhler) kan de oorzaak zijn. Bij kinderen geneest deze afwijking meestal spontaan. Om pijnklachten te verminderen, kan een steunzool worden aangemeten met  goede steun in de voetholte. Wanneer kinderen erg veel pijn hebben is gips noodzakelijk om de voet voldoende rust te geven. Daarnaast is bij deze voetklacht goed schoeisel erg belangrijk.

  Pijn bij de grote teen

  Pijn bij de grote teen wordt vaak veroorzaakt door een scheefgroeiende grote teen (hallux valgus). Meestal is het schoeisel dat gedragen wordt te smal, waardoor teveel wrijving ontstaat. Breder schoeisel geeft vaak al veel pijnverlichting.

  Pijn in de voorvoet

  Pijn in de voorvoet kan het gevolg zijn van overbelasting van de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Dit kan ontstaan door een afwijkende voetstand of looppatroon. Een andere oorzaak kan een verminderde doorbloeding van het botweefsel in de voorvoet (morbus freiberg) zijn. De behandeling bestaat uit het aanpassen van de afwikkeling door middel van een aanpassing onder het schoeisel of door middel van gips.

  Ingroeiende teennagels

  Door een rondgroeiende teennagel kan het gebeuren dat de teennagel ingroeit, met een ontstoken teen als gevolg. Een podotherapeut kan deze ontsteking goed verhelpen met behulp van een nagelbeugel. Deze beugel beïnvloedt de nagelvorm, waardoor de druk in de nagelranden afneemt en de nagel niet meer kan ingroeien.

  Voetwratten

  Veel kinderen hebben last van voetwratten. Een podotherapeut kan deze voetwratten aanstippen. Eventueel kan met een steunzool de druk rond de wrat worden verdeeld, waardoor de wrat eerder zal verdwijnen. 

  Deel |

  Download brochure Kinderen

  In dit themaboekje hebben wij alle belangrijke informatie rondom dit thema gebundeld in een handig PDF document. Download het boekje nu.

  Download

  Bel mij voor een afspraak

  Wilt u een afspraak maken? Druk dan op de knop en vul het formulier in. Een van onze medewerkers belt u dan terug op een tijdstip dat het u gelegen komt.

  Bel mij

  Producten & diensten

  Callusan crèmeschuimen

  Callusan crèmes zijn innovatieve verzorgingsproducten voor de huid. Het verschil ten opzichte...

  Lees meer

  Comfortschoen Dames

  Informatie over dit product volgt op een later tijdstip.

  Lees meer

  Comfortschoen Heren

  Informatie over dit product volgt op een later tijdstip.

  Lees meer

  Consult/onderzoek door podotherapeut

  De podotherapeut is een gespecialiseerde voetonderzoeker. Als erkend paramedicus heeft deze een...

  Lees meer

  Steunzolen algemeen

  Om de druk onder de voet te verminderen of de stand en dynamiek van de voet en het lichaam te...

  Lees meer

  Voetbehandeling pedicure

  De pedicure is degene die zich bezig houdt met het reguliere onderhoud en de verzorging van...

  Lees meer