Maatschoenen brengen je verder

Veel voorkomende voetklachten

Klachten aan voeten, enkels, knieën en heupen ontstaan uiteraard niet zomaar vanzelf. Er is altijd een aanleiding en een oorzaak voor. Dit kan een aandoening of ziektebeeld zijn die bij geboorte al aanwezig was of in de loop van het leven ontstaat, bijvoorbeeld door ziekte of een ongeval. 

Door de klachten die vanuit deze aandoening ontstaan, kan zich een probleem voordoen op het gebied van schoeisel en het bewegingsapparaat. Voor deze zorgvragen kan Penders Voetzorg de juiste zorg en oplossing bieden.

Hieronder volgt een overzicht van veel voorkomende voetklachten en overkoepelende ziektebeelden en aandoeningen die direct of indirect zijn gerelateerd aan onze zorgverlening. 

Diabetes mellitus (suikerziekte)

Diabetes is een chronische stofwisselingsziekte, waarbij de alvleesklier of het lichaam zelf te weinig of geen insuline aanmaakt. Hierdoor blijven er teveel suikers in het bloed achter, waardoor de bloedsuikerspiegel te hoog wordt. De meest voorkomende soorten diabetes zijn diabetes type 1 en type 2 (ouderdomssuiker). Bij mensen met diabetes type 1 maakt het lichaam zelf geen insuline meer aan. Bij type 2 maakt de alvleesklier te weinig insuline aan of de insuline kan zijn werk niet meer goed doen. Diabetespatiënten hebben soms opeens veel pijn. Of zij ervaren bijvoorbeeld tintelingen in handen en voeten. Anderen voelen handen en voeten juist niet meer goed. Een wondje kan hierdoor bijvoorbeeld niet tijdig worden opgemerkt. Daarom is het belangrijk dat diabetespatiënten hun voeten elke dag controleren en goed verzorgen. Ook het juiste schoeisel kan veel problemen voorkomen.

Meer informatie over Diabetes vindt u in het Thema 'Diabetes' >>

Reuma en chronische pijnaandoeningen

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan honderd aandoeningen aan gewrichten, pezen en botten. In Nederland hebben ruim 2,3 miljoen mensen, jong en oud, een reumatische aandoening. Velen van hen leven dagelijks met pijn en stijfheid als gevolg van deze ziekte. De meeste vormen van reuma zijn behandelbaar, maar helaas niet te genezen. Er zijn drie typen reuma;

  • Ontstekingsreuma
  • Artrose
  • Weke delen reuma (Fibromyalgie)

In de eerst fase van deze ziekte komt de patiënt moeilijk op gang na een rustpauze, die volgt op een redelijk intensieve belasting. In de fase daarna treedt functieverlies op.  Pijn en stijfheid nemen toe, doordat de belastbaarheid van het gewricht sterk afneemt. Als gevolg hiervan zal de patiënt het gewricht steeds minder belasten. Zowel bij passief als actief bewegen kan het gewricht een krakend geluid geven. In de laatste fase van deze ziekte kunnen ontstekingen en botvorming op de aangedane gedeeltes leiden tot vervorming van de gewrichten. Hierdoor kan de functie van het gewricht uiteindelijk uitvallen.

In het voorjaar 2013 zullen wij het thema 'Reuma en chronische pijn' lanceren.

Arthrosis deformans (artrose)

Artrose is een andere benaming voor arthrosis deformans; een aandoening van het kraakbeen in de gewrichten. De patiënt ervaart stijve gewrichten en vaak veel pijn. Dit komt grotendeels door veranderingen in de weefsels die rondom het betreffende gewricht liggen, zoals spieren, pezen, gewrichtsbanden en kapsels. Deze moeten zich aanpassen aan het gewricht, dat door de artrose vervormd is. Deze vervormingen ontstaan doordat het kraakbeen in plaats van doorzichtig en glad, oneffen en ruw geworden is of zelfs helemaal verdwenen. Hierdoor wordt het bot rondom een beschadigd gewricht dikker en harder. Ook kunnen botuitgroeisels ontstaan. De weefsels passen zich aan deze vervormingen aan, waardoor de klachten ontstaan.

Cerebro Vasculair Accident (beroerte)

Cerebro Vasculair Accident (CVA) staat voor beroerte. Dit kan een hersenbloeding of herseninfarct zijn. In het eerste geval knapt een bloedvat in de hersenen, in het tweede geval is er sprake van een verstopt bloedvat. In beide gevallen wordt de toevoer van bloed naar de hersenen verstoord. Hierdoor krijgt het getroffen gedeelte van de hersenen te weinig zuurstof en raakt het beschadigd. Gedeeltelijke verlamming is een veel voorkomend gevolg van een beroerte, zoals verlamming van één zijde van het lichaam (hemiplegie). Maar ook halfzijdige gevoelsstoornissen komen vaak voor, net als het uitvallen van één helft van het gezichtsveld. In de eerste maanden na een beroerte bestaat tevens de grootste kans op epilepsie.

Bovenstaande gevolgen van een beroerte kunnen invloed hebben op het functioneren in het dagelijks leven. Een hulpmiddel zoals een orthopedische schoen kan hierbij een ondersteunende rol vervullen.

Pes plano transversus (spreidvoeten)

Een spreidvoet is een afwijking aan de voet met de medische naam pes plano transversus, ook wel doorgezakte voet genoemd. Deze aandoening wordt veroorzaakt door een doorgezakte voorvoetboog en verzwakte middenvoetsbeentjes. Dit kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld reuma of aangeboren aanleg. Maar een spreidvoet kan ook ontstaan door het dragen van hoge hakken, lange periodes staan en overgewicht.

Een spreidvoet kan resulteren in hallux valgus; een standsafwijking van de grote teen. Hierdoor ontstaat een knobbel aan de zijkant van de voet bij het begin van de teen. Aanleiding hiervoor kan het dragen van slecht, nauw of hooggehakt schoeisel zijn. Behandeling is niet altijd noodzakelijk, maar bij pijnklachten vaak wel wenselijk. In ernstige gevallen kan deze aandoening ook operatief behandeld worden. Bij een spreidvoet en een hallux valgus is het dragen van goed schoeisel met voldoende ruimte, eventueel gecombineerd met steunzolen erg belangrijk.

Zenuw- en spieraandoeningen

Het verzetten van een been of voet gebeurt doordat de hersenen via de zenuwen een signaal doorgeven aan een spier. Bij een spierziekte gaat er in dit proces iets mis, waardoor krachtverlies en verlamming kunnen optreden. Maar ook tintelingen, pijn, hartklachten en slaapproblemen zijn voorkomende klachten. Hierdoor functioneren de arm- en beenspieren minder goed. Traplopen is hierdoor lastig voor sommige mensen. Soms gaan zij op een andere manier lopen. Er zijn zo’n zeshonderd soorten spierziekten, waarvan de meeste erfelijk zijn. Sommige spierziekten veroorzaken aangeboren gewrichtsafwijkingen. Spierziekten zijn meestal niet te genezen, maar wel te behandelen.

Hallux Valgus

(hallux: grote teen; valgus: naar buiten toe)

Een hallux valgus is het scheef groeien van de grote naar de kleine teen. Door de verschuiving van de grote teen kan de hele voet binnenwaarts kantelen.
Naast o.a. een erfelijke factor kan hallux valgus ook worden veroorzaakt door het dragen van hoge hakken of smalle spitse schoenen.

Door de schuine stand van de grote teen wordt de metatarsaal naar de binnenkant van de voet, dus naar de andere voet toe geduwd. Op die plaats ontstaat een uitstulping: een bunion.

Door het voortdurend wrijven van de schoen op dit beenachtige uitsteeksel ontstaat er roodheid, zwelling en warmte. Nadien wordt een eeltlaag gevormd, waardoor de druk van de schoen weer toeneemt. Vaak wordt het slijmbeurs eronder geïrriteerd .In sommige gevallen kan er door blijvende druk een wondje ontstaan. Dit kan aanleiding geven tot besmetting.

Als er zwelling en roodheid, irritatie en pijn ontstaan, moet druk zeker vermeden worden. Tracht schoenen te dragen die geen druk geven. 

Doordat de grote teen niet meer kan worden gebruikt voor het afrollen van de voet, ontstaat vooral druk op het gewricht van de tweede teen dat niet gemaakt is voor veel gewichtsbelasting.

Hierdoor kunnen de gewrichtsbanden en kapsels doorscheuren. De teen verplaatst zich naar boven. Dit is vaak het begin van de vorming van een hamerteen of van een klauwteen. Als de teen zich naar boven verplaatst, duwt hij het middenvoetsbeen als het waar meer naar onder. Hierdoor ontstaat er nog meer druk en pijn.

Door de druk van de grote teen op de tweede kan er tussen de tenen eelt ontstaan. De oplossing kan gezocht worden in het aanschaffen van juist schoeisel of het overwegen van een operatieve ingreep.

Hallux rigidus/limitus (stijve grote teen)

Hallux rigidus staat voor stijve grote teen. In het geval van een Hallux limitus is de teen nog niet helemaal stijf, maar wel al beperkt. Er zijn verschillende oorzaken voor deze aandoening, zoals artrose of een ongeval. Vaak ontbreekt echter een duidelijk aanwijsbare oorzaak. Bij een Hallux rigidus kan het gewricht van de grote teen niet meer goed strekken en kan krachtig afzetten of zelfs gewoon lopen al pijnlijk zijn. Soms is er ook sprake van zwelling van het gewricht. Na enige tijd ontstaat meestal een bobbel aan de bovenkant bij de grote teen. Afhankelijk van de ernst van deze aandoening zijn verschillende behandelmethoden mogelijk door een podotherapeut of orthopedisch schoentechnicus.

Klapvoet

Een klapvoet, ook wel dropvoet genoemd, kan ontstaan als de voorvoet tijdens het lopen niet op een normale manier kan worden afgewikkeld. Bij het neerzetten ploft deze dan vaak hoorbaar neer op de grond. De aandoening ontstaat door zwakte van de voetheffers. Deze spieren zorgen voor het heffen van de grote teen, de overige tenen en de gehele voet. Maar ook langdurig met de benen over elkaar zitten kan uiteindelijk een klapvoet veroorzaken. Net als een hernia of beroerte.

Goed lopen gaat met een klapvoet heel moeilijk, zelfs met een hulpmiddel. Hetzelfde geldt voor autorijden en traplopen. Mogelijke behandelingen van een klapvoet zijn corrigerend schoeisel, een corrigerende spalk of operatieve correctie. Uw  huisarts kan u doorverwijzen naar een revalidatiearts of orthopedisch chirurg voor verdere behandeling.

Spitsvoet (pes equinus)

Een Spitsvoet is een afwijking van de stand van de voet, pes equinus genaamd. Bij een spitsvoet ligt de stand van de voet in het verlengde van het onderbeen. (Ongeveer net als als je op tenen zou lopen) .

Er bestaan verschillende vormen van spitsvoeten. Een spitsvoet kan een op zich zelf staande afwijking zijn als gevolg van langdurige bedlegerigheid zoals in een ziekenhuis. In dat geval kan een spitsvoet voorkomen worden door een dekenboog of voetspalk of door oefeningen te doen.

Een spitsvoet kan echter ook een onderdeel van een ziekte zijn zoals een zenuwaandoening of spierziekte waarbij de kuitspieren en pezen zich overmatig aanspannen of juist verkort zijn. Vaak als oorzaak een verkorte achillespees. Ook kan een spitsvoet veroorzaakt worden door spastische verlamming, posttraumatische dystrofie of een aangeboren afwijking. Als de spitsvoet veroorzaakt wordt door een zenuwaandoening kan een beugel (peroneusveer) tot de behandeling behoren. De peroneusveer is een veer, die zowel aan de buitenkant als in de schoen kan voorkomen. Bij het lopen trekt deze veer de voet weer omhoog. In nagenoeg alle gevallen bestaat de mogelijkheid tot het vervaardigen van maatschoeisel.

In het uiterste geval kan een chirurg door een operatieve ingreep de voetstand verbeteren. Hierna kan loopgips en eventueel fysiotherapie volgen.

Deel |

Download brochure Op maat

In dit themaboekje hebben wij alle belangrijke informatie rondom dit thema gebundeld in een handig PDF document. Download het boekje nu.

Download

Bel mij voor een afspraak

Wilt u gebeld worden voor een afspraak? Druk dan op de knop en vul het terugbelformulier in. Wij bellen u dan terug op een tijdstip dat het u gelegen komt.

Bel mij