Met plezier bewegen op niveau

  Van indoor naar outdoor

  Sporten vindt plaats op veel verschillende ondergronden. Sportblessures en de mate waarin deze voorkomen, kunnen afhankelijk zijn van de ondergrond waarop de sport beoefend wordt. Daarom is het belangrijk om hiermee als sporter rekening te houden. Terug naar de basis.

  Daarbij is het handig enige kennis te hebben over het effect van indoor en outdoor sporten, wisseling van ondergrond en de impact van bijvoorbeeld demping, grip, afstand en schoeisel op het lichaam en eventuele blessures. Tennis gebeurt bijvoorbeeld zowel op gravel als kunstgras. Voetbal kan zowel op natuurlijk gras als in een zaal plaatsvinden. En bij volley kan zelfs zand de ondergrond zijn.

  Van indoor naar outdoor

  Bij sporten die in de zomer buiten plaatsvinden en in de winter binnen, zoals voetbal, raakt men vaker geblesseerd dan bij sporten die altijd op dezelfde ondergrond plaatsvinden. Als men daadwerkelijk geblesseerd raakt, is het belangrijk om preventieve maatregelen te treffen om herhaling van de blessure te voorkomen, bijvoorbeeld door het dragen van banden of braces. Gelukkig wordt er bij de ontwikkeling van sportschoenen wel rekening gehouden met het feit dat dezelfde sport op verschillende ondergronden gespeeld kan worden. Het is belangrijk om sportschoenen tijdig te vervangen, omdat demping en steun anders afnemen. Dit vergroot de kans op blessures. In een sportzaak zijn de schoenen vaak verdeeld naar categorie, zoals tennis, hardlopen, fitness en wandelen. Kies altijd een schoen in de categorie van uw sport.

  Wandelschoenen

  Ook bij de wandelsport is het erg belangrijk om de juiste schoenen te dragen. Wandelschoenen zijn verkrijgbaar in vier categorieën: van A t/m D. 

  A: Een soepele wandelschoen met soepele zolen, geschikt voor vlak terrein en verharde wegen. Vaak is dit een laag model. Deze schoen is zeer geschikt voor het lopen van de Vierdaagse.  
     
  B: Een trekkingschoen met enkelsteun. Deze schoen is geschikt voor heuvels en bergachtig terrein.

  C: Bergwandelschoenen voor huttentrektochten in berggebieden. Deze wandelschoen is erg geschikt als u eens off road wilt gaan wandelen.

  D: Stijgijzervaste bergwandelschoenen voor het hooggebergte. Deze schoen heeft een harde, onbuigzame zool en is geschikt voor het wandelen over rotsen, keien en ijsvelden.

  Wanneer u bovenstaande informatie in acht neemt, draagt u zelf bij aan een stukje preventie om sportblessures te voorkomen. En laat u, voordat u  met een bepaalde sport begint, goed adviseren over het schoeisel dat hiervoor geschikt is. U kunt hiervoor het beste terecht bij een gerenommeerde sportzaak of speciaalzaak.

  Deel |

  Download brochure Sport en vrije tijd

  In dit themaboekje hebben wij alle belangrijke informatie rondom dit thema gebundeld in een handig PDF document. Download het boekje nu.

  Download

  Bel mij voor een afspraak

  Wilt u een afspraak maken? Druk dan op de knop en vul het formulier in. Een van onze medewerkers belt u dan terug op een tijdstip dat het u gelegen komt.

  Bel mij